Allsvenska rasbiologiinstitutet

20140610-020522-7522067.jpg
Det är Nike, Wayne Rooneys egna skosponsor, ett företag som vi får anta vill honom väl!, som gjort denna till sprickningsgraden mätta karikatyr av honom inför VM-turneringen.
Kan vi dra ens oss till minnes ett dylikt svek från någon som utgett sig för att vara en allierad? Jo: det skulle väl vara när Umeå FC:s Svenska Fans-skribent kärnfullt recenserade mina svagheter i fyra ord:
”Ganska begränsad som fotbollsspelare.”
Han ser ut som en skådegris, Rooney. En skådegris med pånyttfött hårfäste, förvisso, men likafullt en skådegris.
Jag har inte sett en sådan kroppslig utstrålning av mättnad hos en fotbollsspelare sedan Trelleborgs försvarare Dennis Melander med imponerande anletskontroll ”lajvade kettlebell” på ett porträttfoto i mitten av 00-talet.
denkadance
Han har alltid fascinerat mig, Dennis Melander. Det är sällan som utseendet spelar en ett sådant spratt på fotbollsplanen. Han har ett så satt ansikte – med ett klotformat käkparti – att han känns direkt vigd åt att vara en tung, bastant men mycket långsam och orörlig mittback.
Men så var han en rapp, alert och pigg ytterback.
Rent förbluffande för mig och mina kollegor på det av SvFF sanktionerade Allsvenska Rasbiologiinstitutet.
Jag förbluffade också, minns jag. När jag, våren 2010, stack in näbben i GIF Sundsvalls omklädningsrum blev jag frågad av strutväktare Tommy Naurin om hur mycket jag vägde.
”Sjuttionio. Kanske åttio”, svarade jag hövligt men osäkert.
”Jaha. Du har en så kraftfull spelstil att man tror att du väger mer. Du känns tung att flytta på”, sade Tommy (något parafraserat så här fyra år senare).
Jag minns att jag tolkade det som att jag hade orörligheten och sävligheten hos en riktigt stor, tung 88-kiloskoloss (det hade jag) – i en späd, nätt liten kropp.
Det trassligaste av två mittbacksvärldar.
En John Guidetti hade tolkat det som att ”jag är kraftfull som en björn, men samtidigt lätt och smidig”, tagit på sig sitt bästa Adrian Hammond-linne och tagit en Instagram-selfie med sin leende ”bror Tommy Naurin”.
Men då blev heller aldrig John Guidetti lajvgynnare på Sportbladet.
 
Någon dag vill jag sammanställa ett bloggprojekt där man listar de spelare vars utseende och spelstil korrelerar allra sämst.
Apropå bloggprojekt: så här ska ett inför-VM-inlägg se ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...