Nånstans ska man va’

Jag fick sitta på ett fullsatt – nåja, med mellersta etage avstängt-fullsatt – Friends Arena och se cupderbyt mellan AIK och den allsvenska nykomlingen Hammarby.
Det var inte en helt dum arbetsdag, förstås. Men.
Robban
Det fanns ju andra ställen man hade velat vara på i eftermiddag, det var ju en annan nykomlings halspulsåder jag hade velat trycka pekfingret mot. Som här ovan; vackert illustrerat av Anders Thorsells kameralins.
Som tur var är Pirkt.se-paraplyt brett och om portalens chefredaktör inte kan vara på plats med en pennstump så är det bara att lägga ut skribentsysslan på volontärbaserad entreprenad och luta sig tillbaka i en redaktörsroll.
martinsson
Den gode vännen, twitterkändisen och GIF-supportern Johan Martinsson var på plats på IP på lördagseftermiddagen och bjuder här – exklusivt!!! – på en krönika från det på förhand illa uppsnackade Norrlandsderbyt.

Johan Martinsson, 26, slog igenom i GIF-leden i väldigt unga år och var i tioårsåldern en medelpadskt mytisk Bojan Krkic-figur med en ständigt nysnuten målsnok som räknade ut var det lämpade sig att stå för att peta förlupna bollar i nät. Efter det mest misslyckade ytterbacksomskolningsförsöket sedan Andreas Hermansson-omskolning 2006 tappade fotbollskarriären dock fart, men i år hoppas den gamle målkungen – och numera försäkringsnasaren – få ny fart på målskyttet i Granlo BK i medelpadssexan. 
 
Jag har varit på GIF Sundsvall–­Östersund FK.
Det man får ut av det, en blanklördag i mars, är grav ångest och ett tryck över bröstet.
Vi kan redan här i inledningen stöka över det här med skadorna. Vi har enormt mycket skador på viktiga spelare och det kan förstås vara en ursäkt till svagare insatser – men det gör mig knappast lugnare.
Varför har vi så många spelare skadade? Är det slumpen? Är det konstgräset? Dennis Olsson föll ihop idag, helt oattackerad när han skulle slå ett inlägg. Jag blir orolig, även om det nu bara är slumpen så är det oroande att en efter en av våra absolut viktigaste spelare blir skadade och inte kan vara med i uppbyggnadsfasen.
Låt oss vara ärliga: jag vet att den här säsongen blir tuff.
Jag är liksom inte inställd på SM­-guld, jag har fortfarande ett visst mått av förstånd kvar. Men jag vill att vi efter säsongen ska kunna säga att vi tillsammans, hela föreningen, har givit oss själva chansen.

Man ger inte sig själv chansen om man värvar en Smajl Suljevic i den form han är nu.

Det är inte bara beklämmande utan också oroande att den egentligen enda troliga ersättaren om Runar eller Gerson går sönder eller blir avstängd är en Smajl Suljevic som ser mer otränad ut än Arash Bayat när han mumsade milkshakes på Bite Line dagarna i ända.

Smajls passningsfot är bra, ja, mycket bra och han är inte tänkt att starta, nej. Han har kvalitér, ja, men vi har inte råd med sånt, inte i år. Vi måste ha spelare som kan gå in och göra 15­–20 matcher om någon går sönder, eftersom vår trupp är så svag.
Det är bara att titta på dagens match: vi har Eric Larsson som mittback. Jag vill att ni nu visualiserar er en trojka med Magnus ”Vargen” Eikrem, Jon Inge Berget, Markus Rosenberg och Agon Mehmeti komma i full fart, flygande mot ett Sundsvallsförsvar bestående av Erik Granath, Eric Larsson och Joakim Nilsson. Man skulle behöva dela ut hjärtstartare i entrén vid en sådan match.
En Granath som förvisso gör det bra idag när Dennis Olsson gick sönder, det ska sägas. En Joakim Nilsson som jag i och för sig tror mycket på.

Men jämför man Östersund och Sundsvall i dagens match så är det klasskillnad. 

Faktiskt: Östersund är så mycket bättre att det nästan blev smärtsamt. Då tänker jag inte bara på spelare heller, utan på spelidé.

ÖFK pressade högt, vågade ligga högt med backlinjen och stängde effektivt passningsvägar. De visste vad de skulle göra av bollen, satte igång den direkt. Detta medan Sundsvall slog långt på Eklund som skarvade till i stort sett ingen. Yttrarna Simon Helg och Sebastian Rajalakso kanske hade tio bollkontakter totalt under hela matchen. Det var bisarrt.
Giffarnas 1–0-mål görs genom att Robert Lundström tar tag i det och gör en fin soloprestation och spelar fram Dibba som slår till på ett tillslag. Det är individuella prestationer – ingenting i grundspelet! – som ligger bakom och bygger upp för det målet.
Man ska dock inte dra för stora växlar av en match. Det vore att vara orättvis i överkant, och orättvist vill man väl heller inte vara mot det man älskar. Men vi ska spela allsvensk premiär mot motstånd av hög klass om en månad, och då vill det till att det ser extremt mycket bättre ut än idag.
Gällande truppen så har jag redan sagt vad jag tycker om Smajl.

Lars Krogh Gerson gillar jag väldigt mycket. Men: vi har fått en spelare som mycket väl skulle kunna vara bättre än Walker rent spelmässigt, men vi har nog – är jag rädd – tappat en härförare.

Någon måste axla den rollen om vi ska lyckas kriga oss till viktiga poäng i kampen om vår överlevnad i högsta serien.
Det finns ljusglimtar såklart, det måste man göra klart. Peter Wilson ser absolut intressant ut, även Dennis Olsson-ersättande Erik Granath. Gerson kommer att bli nyttig, och vi har en ganska bra startelva förutsatt att alla förbli friska. Jag tror att vi klarar ett nytt kontrakt om vi får ha startelvan mer eller mindre intakt hela året. En del av anledningen till att hela denna text blir lite negativ beror till stor del på att man gärna ställer krav på det som upptar så mycket tid som Sundsvall gör för mig. Och för att jag älskar denna klubb, jag vill alltid att vi tillsammans, föreningen, spelarna, supportrarna ska göra allt tillsammans eftersom vi har så mycket emot oss.
Bönder som vi är, med vårat äckliga konstgräs. Hos oss där det är förbannat kallt och hemskt och där det står massa skotrar vid biljettinsläppet så att Bajensupportrarna inte kan komma in på arenan.

Våra hjärtan måste vara blåa hela tiden. Året om.

Jag älskar Sundsvall.

Älska mig tillbaka.

Kämpa.

1 Kommentar on “Nånstans ska man va’

  1. Har du börjat med gästskrivare ERIK?????
    Jag kan skriva om precis vad du vill. Mode design djur husdjur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...