Alla heter Glenn på Gurufans

Glenn Strömberg är inte bara gammal fotbollsstjärna, UEFA-cupvinnare, legendar i Atalanta, expertkommentator i SVT och Viasat, tomatsåsproducent och OBH Nordica-ambassadör.
Glenn är framför allt ansikte utåt och speltipsare på hans egna, men oerhört Nordicbet-belupna!!!, hemsida Gurufans.com. Och spelexpert Strömberg, som tidigare arbetade för Expekt, tar sig an sin Gurufans-uppgift med sällan skådat engagemang:
”Jag ser verkligen fram emot den här resan”, skriver Glenn på hemsidan, och fortsätter: ”det kittlar ungefär som när jag spelade de riktigt stora matcherna med landslaget, IFK Göteborg, Benfica och Atalanta.”
Ingen har någonsin gått in med mer entusiasm på en så trassligt belyst del av internet sedan Erik Löfgren lanserade Pirkt.se.
Det vilar någonting inte helt icke-sorgligt över hur Gurufans twitterkonto basunerar ut grejer som nästan alltid får tre retweets: en från Glenn, en från kollegan Niklas Holmgren (som har podd och videoblogg på sidan) och en från sidans nyhetsskribent Dan Wikman (tidigare informationschef på Expekt).
Men sidan är stor i Tjeckien, har jag förstått, något som inte minst tydliggörs av den här starka reklamfilmen, i vilken Glenn talar till sina ”Gurufans friends”, som redan har setts av över 115 människor på Youtube.
Nåväl. På Gurufans.com producerar Glenn dels videobloggar – ofta med luddig hjälp av sina kommentatorskollegor på Viasat – men också speltips till Champions League-omgångarna. Det brukar nämligen som av en händelse lämpligt nog alltid finnas ett speltips till varje Champions League-match, alltid med spelvärda Nordicbet-odds.
 
På hemsidan snubblade jag dessutom över en utmaning som Nordicbet anordnade förra säsongen, där Glenn Strömberg skulle ”besegra börsen” under två veckor.
Skärmavbild 2015-02-25 kl. 17.53.38
Glenn börjar således med 10 000 kronor i en fiktiv startkassa och tanken är att hans tio speltips ska ge större avkastning än aktiemarknaden under en tvåveckorsperiod.
Glenn inleder med att förlora sina två första spel. ”Nu är jag pressad”, skriver Glenn andfått, men konstaterar att ”det gäller att komma tillbaka snabbt efter två raka torskar”.
I det här skedet ringer också– av oklar anledning – Svenska Dagbladets näringslivsbilaga upp Glenn för att fråga hur det går med utmaningen:
”Det har börjat riktigt risigt, så jag är helt vansinnig”, svarar en vansinnig Glenn och konstaterar ödmjukt, trots de inledande motgångarna, att ”det var skitbra spel på papperet”.
”Nu har jag kniven mot strupen”, fortsätter Glenn i intervjun, ”det får inte bli många missar till.”
Hur ska du lyckas vända detta?, frågar SvD Näringsliv.
– Jag var helt övertygad om att jag skulle lyckas innan jag startade, men nu blir det tufft. När man börjar missa måste man gå på lite svårare matcher, det blir en lite annorlunda taktik.
Jo, tack, Glenn: när man börjar missa måste man gå på lite svårare matcher, det vet alla som är seriösa med sitt spelande. Glenn får också frågan om vad som är den bästa investeringen: att spela på odds eller satsa på aktier. Det är skillnad, tycker Glenn, även om man förstås kan gå plus eller minus på bägge:
– På fotboll kan man kanske vinna mer på en dag, det är bra avkastning vid vinst. Men man kan också förlora allt. Det gör man inte på börsen.
Glenn Strömberg, den omhuldade spelexperten, talar om spel med en nyblivet 18-årig gymnasieelevs retorik.
Längst ner, i sista svaret i SvD-intervjun, talar han om spel och odds som en konkret svagsint: om att man bör spela Real Madrid, men att oddsen är riktigt låga (men det spelar ju ingen roll, egentligen) och till sist något osammanhängande om att spelbolagen inte verkar vilja ha spel på en jättestor Champions League-match.
Nåväl.
Härnäst i sin utmaning mot börsen spelar Glenn på Swansea till 1,50,  men inte heller walesarna lyckas vinna. Glenn byter därför spår efter tre raka förluster, precis som brukligt för en sansad spelare med kontroll.
”Efter tre enormt tunga missar i min utmaning måste jag lägga om strategin”, skriver han.
Klokt, Glenn. Mycket klokt. Han fortsätter:
”Ökad insats, högre odds.”
Glenn dubblar nu insatsen jämfört med sina tidigare spel: sätter 2000 kronor av sina totalt 7000 kvarvarande. Men inte heller Derby lyckas vinna.
”Fyra raka missar – det är bara inte sant!”, skriver Glenn och tillägger att ”nu är jag verkligen pressad”.
Han går nu tillbaka till sin beprövade 1000-kronorsinsats (20% av sitt kvarvarande kapital) och satsar på ett kryss i toppmötet mellan Chelsea och Manchester City. Han motiverar grundligt med att ”oavgjort ligger i luften” och tillägger:
”Och snacka om att jag behöver den här utdelningen…”
Han avslutar så, med tre avslutande punkter, som om en skinnjackeprydd man med brylkrämsfrisyr med hotsken i blick stod och fingrade på en cigarrknipsare strax bakom honom.
Det blir inte kryss. Chelsea vinner med 2-1 och ”där rök viktiga slantar”, konstaterar Glenn. Men han tillägger löftesrikt: ”Jag ger aldrig upp, det vet ni.”
Det vet vi. Vi vet ju om att ynnesten att få skriva speltips för Gurufans.com; det är som att kliva in på en fullsatt Guiseppe Meazza-stadion.
Men med 4000 kronor kvar hittar Glenn äntligen en segrare: storfavoriterna Wisla Krakow vinner till oddset 1,53 i den polska ligan och Glenn vädrar morgonluft i utmaningen.
”Jag har fortfarande chansen att vinna det här och vet vad jag ska göra i helgen. Då behöver jag en Valencia-seger mot Almeria”, skriver han. Men Valencia förlorar på hemmaplan och de 1000 kronor Glenn spelat på hemmafavoriterna flyr sin kos.
Nya tag: Ipswich ska vinna i engelska andraligan!, spår Glenn. Han gör det entusiastiskt.
”Kom igen nu Tractor Boys”, skriver han, ”jag behöver en seger inför helgens två sista spel i duellen med börsen”. Men Ipswich kryssar, 1-1, och ytterligare en tusenlapp landar i Nordicbets redan digra pengabinge.
”Denna osannolika motvind i min duell med börsen gör att jag går all in i spel nummer nio”, smattrar (redaktionens antagande) Glenn maniskt och satsar – med motiveringen att ”vinner inte hemmastarka West Bromwich är jinxen total” – samtliga 2530 kvarvarande kronor på just West Brom.
Det gjorde han… inte rätt i, det tror jag ingen  spelteoretiker skulle gå i god för, men hans West Bromwich vinner hur som helst till 1,52 och Glenn får lite andrum. Ljudet från cigarrknipsaren avtar temporärt.
Och inför det tionde och sista spelet känner Glenn segervittring. Och varför skulle han inte göra det? Han har ju 3845 kronor kvar av sina initiala 10 000: ett uppenbart guldläge.
All-in, förstås, på ett kryss mellan Cardiff och Swansea. Det ”är ju en riktig ärkerivalsmatch”, motiverar Glenn. Men han har fler argument som talar för spel hos samarbetspartnern Nordicbet: ”oddset har ju sjunkit från 3.40 till 3.15”, skriver Glenn. Spelvärdet borta? Icke! ”Det tar jag som ett gott omen”, skriver Glenn och pyntar in samtliga av sina 3845 kronor på Nordicbets rejält sänkta odds.
Cardiff vinner med 1-0. Saldot är nollat. Glenn är black. Och lite bitter.
”Det finns inga bortförklaringar”, skriver Glenn och börjar – just det! – bortförklara: ”men två rätt av tio singlar är mitt sämsta facit sedan jag började experttippa, med sena kvitteringar och lag som tappade ledningar i tid och otid i andra halvlek i mina matcher”.
Han berömmer sig sedan lite för det uppenbara slagläge han trots allt skaffade sig själv inför slutomgången, med fantastiska 3845 kronor kvar av sitt startkapital på 10 000: ”Ändå hade jag gått med plus och jag hade slagit börsen om Cardiff hade spelat oavgjort mot Swansea på söndagen”, skriver han och fortsätter att förbanna sig över det förlupna slagläget:
”Så nära var det och självklart blir det en revanschduell senare under säsongen.”
Glenn, Nordicbet, eller Gurufans.com, har sedan lagt upp en fetmarkerad ämnesrad med titeln ”Glenn vs Börsen II. Då vet ni vem som vinner”, men som tur är har ingen uppföljare synts till.
 
Jag tycker att om man skriver orden ”pressad”, ”behöver” och ”all in” så pass ofta i en spelrelaterad text så borde någon algoritm framtvinga ett pop-up-fönster som bistår med ett stödnummer.
Jag vet inte vad Glenn Strömberg har för gynnsam överenskommelse med Nordicbet, men jag är ganska säker på att han skulle klara sig utan den.
Jag stör mig nog på Bet365-gangsterns ”om du inte redan spelar – spela!!!”–retorik runt, kring och… i?, Champions League-kvällarna. Jag har dessutom noterat att spelsajten Rekat&Klart också börjat röra sig i Viasat-faggorna: en sida vars affärsidé – om jag förstått det hela rätt? – går ut på att få folk att registrera sig hos spelbolag och därigenom få en del av deras förlustkaka.
Och så då Glenn, som med bergamosk elegans leder oss igenom kvällen i sina dubbla kostymer: den som oberoende fotbollsexpert och den som helfinansierad spelbolagsexpert.
Och det är väl så det är nu och det är väl så det alltid kommer att vara framöver. Det är bara att tugga i sig; fusionen av spel och sport kommer inte att avstanna.
Jag bara hatar det.

5 Kommentarer on “Alla heter Glenn på Gurufans

  1. Är väldigt sant som du skriver, jag har själv blivit avstängd från r&k sedan jag påtalade i forat att det var lite oseriöst att ha en lista med betyg på spelbolagen och basera den på hur bra deal man gjort med det specifika spelbolaget. Lite intressant att Birro skrev krönikor där under en period.

    1. Intressant är ett ord; sorgligt ett annat. Även Jarelind upplåter sin penna åt speltips och kåserier på den där – säkert pollettströsslande – portalen, har jag noterat.

  2. Jag träffade Glenn på Liseberg en gång han hade stor snus under läppen! Tack för en bra sida Erik. Vad ska man göra för att få skriva här?

    1. För att skaffa sig en roll i Pirkt.se-koncernen räcker det väldigt långt – typ till en chefsredaktörstjänst – att komma med dylika anekdoter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...