Potentiella GIF-förvärv

Alla sannolikhetssiffror nedan är statistiskt säkerställda. 
Denna lista bör inte inmundigas med något som helst salt. Den ska slukas hel och okritiskt, som vore det en osaltad potät från skolbespisningen. 
Det här är ett första utkast, i mitten av november, med namn som förstås är noga och korrekt framarbetade efter gängse Silly Season-norm. Jag tänker att jag vill återkomma med relativt regelbundna listor framöver.
Och jag påtalar igen att ni bör hålla saltkaret borta när ni läser – men jag uppmanar er att gärna peppra kommentarsfälten med egna förslag. 

Janis Ikaunieks, 19, FK Liepaja.

janis
»Titta«, sa Urban Hagblom till mig när jag satt intill honom på läktaren nere i Ljungskile matchen tidigare i höst. »Såna här får jag femtio av om dagen.«
Han höll upp sin mobiltelefon och visade ett mejl. »Dear Mr. Urban«, skrockade han och lät mig sedan läsa ett mejl där en ukrainsk»Pro Licensed Agent« vill kränga på honom en azerbaijansk U21-anfallare.
»Man undrar ju om GIF Sundsvall är den första klubben den här agenten hör av sig till. Att den här spelaren har suttit hemma i Azerbadjan och tänkt att ’yes! wow! GIF Sundsvall känns rätt för mig’. Jag… är tveksam«, skojade Urban.
Han har lärt sig att gallra. Ordentligt.
Men här kan det vara dags att spetsa öronen. Jag har genom fackmannamässigt ryktesskapande (googling efter poänggörande spelare i obskyra ligor) kommit över namnet Janis Ikaunieks; en 19-årig innermittfältare hemmahörande i lettiska FK Liepaja. Den målfarlige ynglingen har bankat dit 23 strut och 9 assist på 32 matcher i ligaspelet.
Han debuterade i a-landslaget i oktober och värderas till en och en halv miljon kronor av anförtrodda Transfermarkt (det säger någonting om den fullständiga lynnigheten i silly season-branschen att ett verktyg som värderar Simon Helg till två miljoner kronor anses pålitligt). Det är förstås en hel del polletter – men ingenting som inte en Emil Forsberg-försäljning, lite oansvarighet med finanserna och eventuellt lite riskkapitaliserande skulle kunna råda bot på.
Denne lille nätte lettländare har, enligt mig, helt klart potential att bli en ”lettländsk Simon Skrabb” i 2015 års allsvenska.
Hans agentfirma Soccerdreamz Sportconsulting verkar dessutom gå knaggligt och behöva en försäljning och jag är nästan helt säker på att Urban Hagblom sett namnet flimra förbi i sitt aldrig sinande mejlflöde.
Och president för den lettiska klubben Liepaja är ingen mindre än anfallslegendaren Maris Verpakovskis. Tänk om man finge vara en fluga på väggen när Urban telefonledes gastar om ocker i örat på Maris, hetlevrade diskussioner som allra troligast redan är igång.
Ojvoj.

Sannolikhet: 95%.

 

Tobias Eriksson, 29, Kalmar.

tobbeee
Drömvärvningen och den perfekte Walker-ersättaren, förstås.  Lita på att Urban är där och mjuggsmörjer, även om det inte är enligt regelboken.
Han måste ju nämligen lösas från Kalmar FF också. Jag har inte tillgång till Thomas Andersson-Borstams högskoleprov, men skulle jag vara sportchef i ett av allsvenskans allra mest höstkrisande lag så skulle jag ju inte skeppa iväg en av lagets absoluta stöttepelare vind för våg.
Och polletter att köpa loss en finfin allsvensk speldirigent finns förstås inte; det måste nästan till att Eriksson på något sätt tvingar sig till Sundsvall. Kanske att han kan övertala Kalmar om att han har oerhörda problem med synen – jag tänker mig någon form av sällsynt guldstarr – samtidigt som han drabbats av en ovanlig och svårbehandlad åkomma i hårbotten och därför måste flytta hem,  då Sundsvall är Sveriges allra mest optiker- och frisör-täta stad.

Sannolikhet: 17%

 

Marcus Hansson, 24, Gefle.

Kanske hela Skandinaviens tyngsta mittfältsnav har ett utgående kontrakt hos Gefle, samtidigt som lagkaptenen på något märkligt sätt fasats ut ur startelvan under kvalspurten.
Jag är själv mycket fascinerad av denne Marcus Hansson: att han kan vara så dynamisk i sitt spel när han ser ut att ha baktyngden hos en gravt överlastad kombi på väg mot Sälen. Han måste ha hela fotbolls-Sveriges tyngsta skrov, överdimensionerat som hos en and.
Med det sagt har jag inte bara fascinerats: jag har alltid alltid imponerats av honom också. Han är en mycket fin tvåvägskämpe av gott allsvenskt snitt, besitter ledaregenskaper och befinner sig i precis rätt ålder – men jag får ändå för mig att inte hela seriens sportchefsuppbåd är och nafsar efter honom.
Det vore ju dessutom en norrländsk prestigevärvning av sällan skådat slag: en mittfältsmässig revansch för att Gefle IF inför 2004 lurade på oss Mikael Åskoogh.
Nyp, Urban!, nyp!

Sannolikhet: 22%

 

Freddy Adu, 25, FK Jagodina.

Han har en klausul som gör att han kan lämna sin serbiska klubb. Hans agent har öppnat för allsvenskan. Han var i somras på ett misslyckat provspel i nyuppflyttade Stabaek i Norge.
Visst, Urban har lärt sig att sålla ordentligt i mejlflödet – men ett namn som Freddy Adu bland alla azerbaijanska U21-anfallare får en ju ändå att hoppa till. Som när man spelar med Giffarna på FM och blir erbjuden spelare av agenter – den ena olyckan efter den andra – och så plötsligt blänker det till med en Vincenzo Iaquinta! Visst att han kanske vid tillfället är 38 år gammal och har fyra korsbandsskador under de senaste fem åren bakom sig: risken är stor att han har 7 i allt – men spelar man med dolda siffror så bjuder man ju ändå in till ett provspel.
Den här chansen missar inte Urban.

Sannolikhet: 97%*

*= Sannolikheten gäller ett provspel.
 

Tomas Radzinevicius, 33, Marijampole.

tompa
GIF Sundsvall har själva inga pengar att lägga på övergångssummor – däremot har Norrlands Invest (som satsade stort inför 2008 i det som är känt som Lex Sverrir*) öppnat för att åter glänta på penninglädret.
*= Ett missöde som gjort att investmentbolaget nu snabbt drar öronen åt sig om man misstänker att det dyra investeringsobjekten är så pass fotbollsmässigt begränsade att de kan komma att tvingas lånas tillbaka till Island där de sedermera kommer att sadla om till att istället spela handboll i högstaligan.
Men. Det finns ett men.
–Vi kommer aldrig att vara intresserad av att gå in en 34-årig forward med massor med konsonanter i namnet, säger NI:s språkrör Anders Hörnqvist till Sundsvalls Tidning.
Därför kan vi avskriva den annars högaktuelle Tomas Radzinevicius som gjort fina 12 mål i litauiska högstaligan i år. Men han tyvärr har en del konsonanter i namnet, den gode Tomas, samtidigt som den före detta litauiske landslagsmannen fyller 34 under nästa vår.

Sannolikhet: 0%

 

Ibrahim Alushaj, 29, Motala.

Ganska oavsett om Pa Dibba väljer att stanna eller ifall han skulle lystra till mer pengastinna locktoner (kan hans 12 mål, lex Aziz Corr Nyang, kanske kunna leda till maltesiska högstaligan?) så behövs ett komplement intill fyrtornet Eklund.
Motala-anfallaren Ibrahim Ashulay smällde dit 22 mål på 21 matcher i division ett i år – samtidigt som han stod för 11 assist. Det ger totalt 33 pinnar på 21 matcher och jag som gjort en och annan match i landets tredjedivision att dylika siffror kan inte en regelrätt olycka visa upp.
Året dessförinnan stod han för 29 pinnar på 22 framträdanden; så det är ingen division ett-dagslända, detta.
Han har provspelat med Örebro, samtidigt som Åtvidaberg också ska vara där och nafsa. Urban borde väl vara där och kunna fånga in honom i det grovmaskiga nät han lär lägga efter den sakta puttrande GIF-båten i vinter.

Sannolikhet: 21%

 

Michael Omoh, 23, Dalkurd.

Är absolut ett råämne – oerhörd höstanivå, men orimligt ojämn – som skulle kunna förädlas av den skicklige och tålmodige* Joel Cedergren som gärna tar sig extra tid på individnivå.
*= Fan, han gav det ju – med mängder av enskilda extraträningar – till och med ett mer än ärligt försök övervinna min allmänna sävlighet och ordna mig en startplats under mitt år i truppen.
Jag har sällan sett en spelare ha roligare än han hade på IP mot oss i Selånger ifjol (0–4). Han har ett oerhört ryck och relativt fin teknik och skulle gå in och bidra med något helt annat till truppens just nu ganska gråmelerade och likriktade ytterutbud.
Det som talar emot är att Michael Omoh redan fyllt 23 år. Säsongens allsvenska kometer ”Crespo” och Alhaji Kamara var i år 21 respektive 20. Det är oklart hur mycket utveckling det finns kvar i Michael Omoh: det är till att hoppas på att professionaliteten (att han kommer till en elitklubb med bättre förutsättningar) blir den utlösande faktorn. Och det är inte säkert. Jag trodde nämligen att min förre lagkamrat Adam Chennoufi skulle få en väldig utväxling när han slapp slita halvtid på ett lager samtidigt som han producerade poäng i Umeå FC – men den explosionen har tyvärr uteblivit.
Men en chansning på Michael Omoh kan det vara värt; om inte annat är Omoh en spets att sätta in för att ”ruska liv i en matchbild”, på ett sätt som, ehm, Leo Englund eller Johan Lundgren kanske inte är.

Sannolikhet: 41%

 

Samuel Mensah, 25, Örebro SK.

Var och provtränade hos Giffarna redan sommaren 2012, då i följe med den lille tv-spels-rappe sydkoreanen Seon-Min Moon och Selånger-bekantingen Tom Perman. Det blev ingen flytt för den fysiske och allsidige tvåvägsspelaren som sedan istället nöps av Örebro inför 2014; detta efter ett fint ÖFK-år i Superettan.
Jag tyckte att han stundtals visade fina allsvenska kvaliteter under den tidiga våren (han har ju en internationell fysik och arbetskapacitet) och jag var på plats när hans knä började krångla, borta mot BP. Jag frågade honom om det och han viftade bort det som ingenting. Men det var någonting; någonting som krävde titthålsoperation, lång rehabilitering och sedan… hade Alexander Axén fått upp ÖSK-ångan så pass att det inte fanns någon plats alls längre; Mensah fick stanna på sju allsvenska matcher.
Och nu… kanske Urban kan passa på att nypa honom, om en storsatsande Axén ser honom som överflödig inför 2015? Han är en spelartyp som GIF Sundsvall alla gånger skulle behöva för att kunna kämpa sig kvar i allsvenskan. I det defensiva en-mot-en-spelet – som defensiv mittfältare eller ytterback – är han stundtals omutlig med sin oerhörda ettrighet.

Sannolikhet: 16%

 

Kenneth Zohore, 20, Fiorentina.

kenneth
Det blev ingen succé på västkusten i höst för den en gång så hajpade heffaklumpslärlingen Kenneth Zohore som, vill jag minnas, spelade Champions League-fotboll redan på gymnasiet.
Men det kanske kan öppna upp för andra allsvenska intressenter.
Skärmavbild 2014-11-12 kl. 11.27.26
Vad skulle passa bättre för unge, vilsne och outblommade Kenneth att helt få fokusera på fotbollen i en stad där ingenting händer och alla alltid sover?
Lånas in under våren för att bilda allsvenskans allra gängligaste anfallsduo tillsammans med Eklund? Smäller in en sju-åtta baljor och hela affären blir början på en sagolikt fin relation mellan Fiorentina och GIF Sundsvall; en början på ett utbyte som bara fortsätter att blomstra med åren.
2016 tar Khouma Babacar över den då ivägflugne Kenneths anfallslånemantel och innan vi ens hunnit skriva 2020 har mittfältseleganten Borja Valero hunnit flytta till Sundsvall, gjort några år i Tom Kåre Staurvik-rollen och köpt in sig som delägare i Jonas Wallerstedts klädesbutik Lads. 

Sannolikhet: 3%

Mauricio Albornoz, 26, Brommapojkarna.

Han har ju öppnat för att stanna i BP och Superettan, har en skadedrabbad trasselsäsong bakom sig, sitter på ett kontrakt som går ut i vinter och… ja, det naturliga steget för en Stockholms-produkt som kanske inte riktigt tar en startplats i AIK, Djurgården eller Hammarby är väl att ta steget och flytta till Sundsvall.
(Kevin Walker, Simon Helg, Pa Dibba, Sebastian Rajalakso: ja, man skulle väl nästan kunna addera Djurgårdsfostrade Robbin Sellin också.)
Äsch, det enda som står helt klart är väl att det vore en väldigt fin Kevin Walker-ersättare.

Sannolikhet: 11%

 

 Lloyd Saxton, 24, Ånge.

Det behövs en målvakt, antagligen.
Och när det antagligen behövs en målvakt i en mellannorrländsk klubb så är Lloyd ”Saxen” Saxton förstås förste provspelsnamn.
Den engelske burväktaren, som Benny Mattsson lyfter nästan högre än Pekka Lagerblom vid den här tiden varje år, har väl sagts vara på väg till allsvenskan sedan Ångegrillen brann – men har till slut alltid stannat i division tre eller två. Det kommer alltid någon Sasa Sjanic emellan.
Men nu känns det väl relativt troligt. Jonathan Malmberg är en stor målvaktstalang, blott 20 fyllda, men skulle Tommys korsband – gud förbjude, ta i trä – krångla så vill man väl inte stå där med en helt oprövad 20-åring och Ricke Richardsson.

Sannolikhet: 26%

 

Jonathan Johansson, 23, Ljungskile.

Skärmavbild-2013-11-14-kl.-21.59.15
”Kålabodas Lloyd Saxton”, som han kallas, var aktuell för en andraspade inför den här säsongen och jag är ganska säker på att han skulle vara öppen och relativt aktuell för en Sundsvallsflytt om nu GIF söker ytterligare en målvakt. Det blev ju noll minuter i kassen för Ljungskile – deras amerikan var för stabil – och att då bo i ett av Starke Arvid utmejslat grävlingsgryt där ute i Uddevallaskogarna kan inte vara jätestimulerande.

Sannolikhet: 12%

 

Viktor Agardius, 25, Mjällby.

Allt är inte Freddy Adu-guld som glimmar. Inför allsvenska omstarter måste man också sikta in sig på habila, allsvenska ytterbackar vars stora förtjänst är att de ”ganska sällan går bort sig”.
Viktor Agardius, som ramlar ur med sitt Mjällby och vars kontrakt går ut, har tydligen småpratat med både IFK Norrköping och Örebro och ”ytterligare en allsvensk klubb”.
Det skulle ju kunna vara Giffarna. Urban borde förstås hålla blicken öppen för dessa dugliga, fogliga spelare som nyss ramlat ur och vars kontrakt går ut.
Att nypa Virre Agardarn, som han kallas, på kontrakt är ju inget som får GIF-forumen att explodera i Urban-lovsång – inte som ett Freddy Adu-provspel – men det är lite som att böja sig ner och plocka upp de där två tetrorna mjölk under den månatliga storhandlingen. Kolla förstrött på datumen och sedan böja sig ner och placera dem i korgen med vetskapen om att de säkert kommer att drickas upp någon gång. Inte till något minnesvärt, förstås – kanske nån müslitallrik, nån skvätt i bjudkaffet – men till det vardagliga.
Urban kommer att måsta böja sig efter tetrorna i vinter, inte bara sträcka sig efter de sockerstinna flingorna högst upp på hyllan.

Sannolikhet: 18%

9 Kommentarer on “Potentiella GIF-förvärv

 1. Ah, tackar!
  Att bidra till plundringen av Mjällby och BP låter som en plan.
  Jag hinner inte riktigt bevaka lettiska ligan som jag borde utan jag gör som många andra: tänker på de stackare som en gång lurats hit. De kanske kan luras en gång till? Så hur känns det med Myrestam? Engblom? (Eller blir det för krångligt med Englund, Eklund och Engblom i truppen?)
  Den här 🙂 i Dalkurd som det pratas om. Hade han lika roligt på IP?
  Och apropå :), han i J Södra? Ingen lycka i allsvenskan tidigare visserligen och snubblade försmädligt på IP-plasten i våras. Men han känns väl rätt lagom på en position där vi nog behöver två nya. (Ingen koll på några kontraktssituationer dock).

 2. Kerim Mrabti från Sirius har kontrakt över 2015 så det kanske inte är riktigt realistiskt för lilla GIF.
  Myrestam tycker jag absolut.
  Är du på riktigt med sannolikheten med Letten?
  Önsketänk?

  1. Önsketänk kring letten, givetvis. Troligen är sannolikheten inte högre än 91–92 procent. Mrbati har nog för mycket Stockholmsögon på sig; samt kontrakt, väl?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...