Pirkt.se drar tillbaka plusinlåsning

Skärmavbild 2014-10-11 kl. 22.01.47
Den här sidan mötte förvånade Pirkt.se-besökarna i veckoslutet.


Den kritikermaskrosade portalen Pirkt.se kasserar sin nya plusinlåsning – efter bara tre dagar. 
Trots att det innanför den av One.com luddigt utformade betalväggen dignade av dokument och ”Så gick det sen”–artiklar om baltiska GIF-spelare var intresset för att betala för innehållet svalt. 
– Till och med min vanligtvis ömma moder kokade över tilltaget, säger publishern Erik Löfgren. 
 
Ledningen för den flamländska mediekoncern som äger bland annat Pirkt.se – men även bland annat den välsorterade garn– och pärlbutiken Trassel.se – var i veckan i New York för slutförhandlingar med den amerikanska domänjätten One.com.
Publishern Erik Löfgren var med på resan, men fick inte vara med på förhandlingarna där de garvade flamländska förhandlarna satt ner med företrädare för amerikanerna.
– De säger liksom till mig att ”gå och ta kort vid Seinfeld-skylten du”, och så medan man står där och poserar så säljer de ens skötebarn och livsprojekt, säger Löfgren buttert om affären som gjordes upp bakom hans rygg.
Efter rappa förhandlingar hade den flamländska mediekoncernen bytt bort Pirkt.se mot rättigheterna till domännamnet www.chokodutch.nl; ett led i koncernens uttalade förflyttning av fokus från ideellt trassel till vinstmaximerade konfektyrhjul.
– Det är förstås trist, men det är ju åt det hållet hela mediebranschen går. Alla jagar efter den snurrande konfektyren, säger Erik Löfgren.

Applicerade pluslåsning

Och de nya ägarna på One.com applicerade omgående, utan portalredaktionens vetskap, en omfattande pluslåsning runt hela hemsidan. Lås, bom och kyskhetsbälte; plusinlåsningen var närmast omöjlig att komma runt och faktum är att väldigt få – siffrorna är ännu inte statistiskt säkerställda, men de första rapporterna som Resumé gått ut med talar om ”noll personer” – ringde det 0939-nummer som skulle ha kunnat öppnat sidan efter att man lyckats förklara sitt ärende hos ett tarotkortsföretags växelreceptionist.
– Jag fick ett par arga sms direkt. ”Ska man helt plötsligt betala för det här?” och ”kommer ni  åtminstone anlita vitt skilda skribenter nu?” och så vidare.
Ett par, säger du. Ett från din mor? 
– Jag kommenterar förstås inte specifika sms; men det är inte omöjligt.
Ett från ditt far? 
– Något sådant, ja.
De ilskna reaktionerna i plural, närmare bestämt tvåtal, satte en väldig press på portalledningen som till slut fick de amerikanska vinstjägarna att släppa på låsningen.
– Vi hoppas att det någon gång i framtiden kommer att gå att ta betalt för innehållet på sidan. Givetvis. Men titta exempelvis på en sajt som ST.nu: de har resurser att skicka ut en Roland Engström för att webbteve-flippa burgare ute vid en stekhäll på Alnö. Med dylikt mervärde går det förstås att sätta kyskhetsbälte över hela hemsidan och ändå förvänta sig att folk betalar.
När är det rimligt att tro att Pirkt.se kommer att kunna nå överskottsmålen? 
– 2020. Kanske. Vi får se. Men vi kan lova att alla eventuella satsningar inte kommer att finansieras krona för krona.
Resumé skriver också om att det finns planer hos de amerikanska ägarna på en Buzzfeed-inspirerad och mer lättsmält Plajkat.se – Pirkt-lajkat – som ett sätt att försöka finansiera den tyngre, viktigare journalistiken. 
– Det stämmer inte. Det finns absolut ingen sådan journalistik att finansiera på den här hemsidan.

1 Kommentar on “Pirkt.se drar tillbaka plusinlåsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...