JUST NU: Massflykt från högskoleprovet

Mitt under högskoleprovet kastade en större grupp elever iväg sina pennor, reste sig och lämnade provtillfället i frustration. 
Detta på grund av en till synes omöjlig uppgift i sannolikhetslära. 
– Nu är det slut på flumskolan! Vi tycker att det är skäligt att kräva av dagens studenter att fråga ifall Bournemouth är en vettig spik till trettioåtta procent, säger utbildningsminister Björk Janlund (FP). 
 
Mitt under högskoleprovets del om sannolikhetslära, där man vanligtvis dividerar med äpplen, päron och eventuellt någon pollett, så dök en ovanlig fråga upp – om fotboll.
Frågan, som Pirkt.se fått tagit del av, löd som följer:
”Bournemouth går att spela till oddset 2,45 på världens oddsbörser – är det därmed en klok värdespik till 38% på ett Stryktips med dubbelutdelning på tretton rätt?”
En omöjlig uppgift, tyckte många. Däribland den holländske utbytesstudenten Mak Jan som förra året fick 2.0 på högskoleprovet. Då hade Mak alla rätt och ”spikade” därmed provet – men i år vägrade han spika, eller inte spika!, Bournemouth.
– Det är The Championship: det är omöjligt att på ett trovärdigt sätt sitta och räkna på sannolikhet, hur konkreta streckprocent eller oddsdecimaler man har tillgång till, säger Mak Jan.
Men utbildningsminister Björk Janlund (FP) tycker att kritiken är larvig.
– Bournemouth, eller Bårnmunnarna som jag kallar dom, har ju vunnit tre raka och QPR saknar en drös viktiga kuggar. Solklar värdespik till trettioåtta procent, säger Janlund.
Uppgifter till Pirkt.se pekar på att den Stryktipsrelaterade frågan är ett led i en ny regeringsledd satsning på friskolorna, där bland annat Academedia ska samla in svaren från Sveriges bästa studenthjärnor på sannolikhetslära för att skolkoncernen därefter ska utforma den perfekta Stryktips-kupongen.
Något som bekräftas av Björk Janlund (FP).
– Det stämmer. Academedia kommer att samla in svaren för att satsa på en egen jättestor Stryktips-kupong. Förhoppningen är att skolkoncernen ska kunna vinna lite skattefria pengar från det statliga spelbolaget så att man kan placera dessa pengar utomlands, föreslagsvis i skatteparadis. Det går hand i hand med vår skolpolitik, säger han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...