CHOCKEN: Fredrik Söderström-syndromet slår till igen

Alla som känner till grunderna bland fotbollsmedicinska facktermer känner till ”Fredrik Söderström-syndromet”.
030211 Fotboll, portrŠtt: Fredrik Sšderstršm, Sverige. © BildbyrŒn - 80081 D
Den gamle landslagsmittfältaren Fredrik Söderström, i dag 40 år gammal, var under många år en mycket framgångsrik fältherre på mittfältet i den portugisiska högstaligan. I främst Braga, där han utsågs till ”ligans bästa utlänning” – men också ett tag i stjärnspäckade Porto.
Under tiden i Portugal hände dock någonting med Fredrik Söderström, åtminstone om man ska tro det populära fotbollsspelet ”Football Manager”. De flesta av er vet antagligen vad det är jag syftar på – men vi tar oss för säkerhets skull en titt på den svenska landslagstruppen, enligt Football Managers 2006-upplaga:
SverigeFredrik
Noterar ni någonting särskilt?
Om vi zoomar in på en liten kvartett landslagsspelare, då?
SverigeFredrik2
Snälla, säg att ni ser, att ni reagerar.
SverigeFredrik3
Nu kan ni åtminstone inte blunda.
SverigeFredrik5
Bland alla välkammade Tobias Linderoth-frisyrer i 2006 års landslag så ståtar en tämligen anonym mittfältare – med ett artistnamn. ”Fredrik” valsar in med ett smäckert iberiskt artistnamn i det allmoge-svenska landslaget där den något mer artistnamnskompatible Zlatan exempelvis får dras med sitt fulla namn.
Detta portugisiskt-svenska syndrom – som på senare år också drabbat Benficas unge högerback Victor ”Lindelöf” Nilsson-Lindelöf, som alltså blivit av med ett förnamn och ett efternamn – har gäckat min journalistiska ådra i flera år, och jag har sedan gammalt satt igång en gedigen förundersökning i ämnet, där jag nu medelst ljus och lykta lyckats leta upp spelets ansvarige Portugal-scout.
Detta kommer i sinom tid rendera i ett Guldspade-vinnande avslöjande – men jag måste alltså redan nu* skynda in med en brådskande passus på ämnet.
(*= Innan jag hunnit fråga exempelvis Martin Pringle ifall han titulerades bara ”Martin” – eller bara ”Pringle”! – under sin sejour i Benfica på sent 90-tal.)
För under torsdagskvällen satt jag nämligen, som man gör, och undrade hur det går för Fredrik Holster i azerbadjanska Revan Baku. Freddy Borg hade just lämnat ligakonkurrenten Azal PFK och twittrat ut sin frustration över hur man skötte fotbollen i öst och jag tänkte ifall även den gamle GIF-mittfältaren kunde vara på väg hemöver.
Jag kollade på några klipp från folktomma arenor med plastgräs, google-translateade några matchreferat, gick igenom Baku-lagets bildgalleri… och där!, plötsligt, så blinkade han till i matchskrud:
Skärmavbild 2014-01-03 kl. 01.21.19
”Jaha, han får lite matchning ändå”, tänkte jag, då bilden var från en match som spelades ganska nyligen, och lutade mig tillbaka med känslan av att ha gjort mitt journalistiska dagsverke… när jag så scrollade vidare och fastnade för den här bilden:
Skärmavbild 2014-01-03 kl. 01.21.44
Vad som varit en helt vanlig kväll med lite väl valda Youtube-snuttar från azerbadjansk ligafotboll blev nu till kvällen då Pirkt.se drar hem ett historiskt scoop som kommer ge eko långt utanför konstgräsplanerna i Baku:
Skärmavbild 2014-01-03 kl. 01.22.01
Inte ens en diktatur i öst kan stoppa en dylik världsnyhet om fotbollsvärldens andre,  svenske ”Fredrik”.
Det är alltså inte bara i Portugal som svenska fotbollsproffs får sina identiteter modifierade – även den azeriska regimen är där och knycker efternamn.
Fotnot: Pirkt.se har inte hunnit nå Fredrik Holster för en kommentar. Heller inte den azeriske idrottsministern.

2 Kommentarer on “CHOCKEN: Fredrik Söderström-syndromet slår till igen

 1. Noterar två uppseendebringande aspekter av dessa bilder.
  1. Stavningen ”FREDRiK” är högst diskutabel, blanda små och stora bokstäver på detta sätt är det en icket obetydlig fri konstnärlig tolkning? Eller är det en azerbaijansk språkregel.
  2. Holster ser ut att ha tappat några pannor, vore intressant att se honom i GIF dressen igen även om det inte lär hända. Kanske mest för att han ska slänga matchtröjan i backen och skandera:
  – Jag är bättre än så här!
  Samtidigt som Husqvarna tar 3 poäng på norrporten.

 2. Vill bara säga TACK för att du för den här frågan vidare, har även jag irriterat mig sen han bara hette ”Fredrik”, och legat sömnlös… Men det känns som att genombrottet är nära nu, koppla in Niva på det här i vår bara så ska du se ni kan skapa magi!
  För övrigt vet jag inte om jag ska tycka stavningen FREDRiK är fullkomligt genialiskt eller bara så ruggigt fjantigt och plumpt, men så har ju tankarna kastats fram och tillbaka över Holster hela tiden så allt är väl som vanligt då antar jag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...