Du och jag förtjänade Allsvenskan

Förbanna inte Stefan Ålanders oförklarliga passivitet. 
Förbanna inte heller den obefintliga matchcoachningen, Jonas Erikssons tidräkning eller Mikael Bomans Division IV-aura. 
Förbanna ditt förbannade jävla GIF-liv. 
Och att du aldrig lär dig. 
 
Så satt man där igen.
Martinssons källare, en gammal antenn som fick bilden att trassla varje gång Basse sträckte sig efter chipsskålen – och nittio minuters effektiv ångest på agendan.
Halmstads BK. Örjans Vall. TV4 Sport.
Precis som ifjol.
Skärmavbild 2013-11-10 kl. 23.59.23
Det finns ingen glädje i den här inför-match-blicken. Du och jag ser inte kvalmatcher i november för att det är trevligt.
Vi ser dem – trots att det är hälsovådligt och livstidsförkortande; en ren brottsprovokation för hjärt- och kärltrassel.
För att vi fötts till att leva det här förbannade GIF-livet.
Där de högre makterna ger en ett litet inledande Pa Dibba-finger – för att sedan, genom sändebuden Stojan Lukic och Mikael Boman, ta hela handen, kroppen, själen.
Och det hjälper inte hur mycket du hoppar, skriker, vrålar, sparkar eller smädar hemma i soffan: Daniel Sliper kommer inte in på planen, och bollen går inte in i målet.
Jag gick verkligen i kras ifjol; när en hel säsong kastades bort då Richard Magyars höftparti satte igång ett 12 minuter långt 3–0-sammanbrott.
Och jag blev ändå, känns det som, än mer tom i år när Jonas Eriksson (som visslade på en trallvänlig Gessle-slinga matchen igenom) satte pipan till näbben för sista gången.
Det blev helt tyst i lägenheten. Teven stängdes av. Ingen sa någonting.
Vi bara satt där. Vi bara satt där och visste att det blir Värnamo, Husqvarna och Jönköping Södra nästa år.
Och visst: GIF Sundsvall var helt uppenbart inte redo för Allsvenskan. Lag som inte har något annat val än att spela Nicklas Maripuus icke kvalkompatibla innebandylynne på det centrala mittfältet i ett kval är inte redo för Allsvenskan.
Den orutinerade tränarduon – som lät Adam Chennoufi hänga mot repen i 77 minuter, som gav Daniel Sliper en kvart (!) och som bytte ut den offensive ytterbacken och behöll tre mittbackar vid underläge – är inte redo.
Laget förtjänade, när allt kommer kring, inte Allsvenskan. Halmstad var tyngre och stabilare – ett tecken på stabilitet är att inte släppa in mål på inlägg från halvplan – än GIF över två matcher.
Klubben, som sålde sin bästa spelare och ersatte honom med ett helt oprövat icke-alternativ som gjort en total halvtimme under hösten, förtjänade inte Allsvenskan.
Staden, som uppbringade dryga 3000 människor till den första kvalmatchen, förtjänade inte Allsvenskan.
Men jag var redo. Jag förtjänade det. Och så många med mig.
Jag förtjänar att läsa GIF-rykten i kvällstidningarnas ”Läget i ditt lag”-artiklarna. Jag förtjänar att se min far släpa GIF-halsduken i smutsen medelst dragkrok efter en storförlust hemma mot Malmö nästa år. Jag förtjänar att se Jakob Orlov peta mit liv i sank med sin långa tå. Jag förtjänar att kvala nedåt nästa höst.
Jag förtjänar inte att se habila 1–0-vinster från Finnvedsvallen på någon hackig stream: jag vill leva mitt jävla GIF-skitliv där bedrövelserna, olyckan och ångesten är som allra starkast – där jag får gå sönder mentalt i 30 omgångar.
Jag är född till att leva (och dö lite – sakta men säkert, matchminut för matchminut) för det här laget – då tycker jag att jag borde få göra det fullt ut.
 
Nej. Jag måste försöka sova. Igen. Jag gick och lade mig men klev upp igen för att nattveva iväg det här.
Det är en dag imorgon också.
Vad säger ni? Samma tid, samma plats, nästa år?
Antagligen. Förhoppningsvis.
Tills dess: Ha det bra. 
Ha det så bra man kan ha det i Superettan.

6 Kommentarer on “Du och jag förtjänade Allsvenskan

 1. Om det är någon som helst tröst Erik så är vi där med dig, precis brevid, hand i hand…
  Som jag sa till brorsan (bor i -08), vad är AIK på Friends Arena då man istället kan åka till Studenternas för att se Sirius! :-/
  Suck…

 2. Jag kräktes lite i munnen efter slutsignalen.
  GIF får ge mig nåt sött och kanske lite salt denna Silly för att den eftersmaken ska bli en annan.
  Hoppas verkligen Sliper kritar på ett nytt kontrakt.

  1. Det hoppas jag med. Tänkte trycka upp en säsongssammanfattning, spelare för spelare med betyg, i dagarna.

 3. Another very strong and powerful post. I’ve been reading through some of your previous posts and finally decided to drop a comment on this one. I signed up for your newsletter, so please keep up the informative posts!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...