Sovjetunionen hade med tiden beskärda problem med att få sina femårsplaner att gå ihop. För GIF Sundsvalls del uppstod komplikationer redan vid lanserandet av klubbens femårsplan.
För vad är egentligen det sportsliga målet för året? Man ska vara topp tre i superettan varje år, men klubben talar samtidigt om långsiktighet och om att målet är allsvenskt spel år 2024.
– Att sluta fyra i år är ett misslyckade, sade ordförande Hans Selling till Pirkt.se inför säsongen 2021.
För utomstående lanserades idén om en femårsplan för GIF Sundsvall i samband med ett uttalande på klubbens hemsida i oktober 2020, i samband med att styrelsen tog avstånd från ett uttalande av sportchefen Urban Hagblom om att klubbens supportrar skulle vara okunniga.
»Styrelsen har nu tagit fram en femårig strategi för hur GIF skall verka, med en tydlig vision och tydliga mål«, skrevs det i pressmeddelandet där klubben förkunnade att en femårsplan strax skulle presenteras.
Men att femårsplanen skulle vara ett snabbt ihoprafsat verk som skyndsamt plockats fram för att bemöta kritiken är fel, menar ordförande Hans Selling:
– Ja, ja. Det där är ingenting du plockar fram på en dag. Det såg vi i den nya styrelsen direkt när vi kom in, att det fanns ingen bra struktur. Det fanns inga långsiktiga mål. Och vi sa att vi måste ju bygga en vision, ett mål att jobba emot, säger han och tillägger att arbetet med femårsplanen påbörjades redan i april.
– Det är inget arbete du gör på en vecka, det där inte.
Men när femårsplanen (som går att ta del av här) lanserades, i november 2020, så lät reaktionerna från supporterhåll inte vänta på sig. Många reagerade bland annat på att klubben, som nu har omkring 700 medlemmar (däribland en stor del egna spelare i barn- och juniorverksamheten), skulle öka medlemsantalet till 5 000 medlemmar inom fyra år – men mest svårbegriplig var nog ändå den sportsliga målsättningen.
Klubben skulle satsa ungt, egenproducerat och långsiktigt och nå allsvenskan senast 2024 – men samtidigt nå en topp-tre-position i superettan varje år från och med 2021.
– Men det var många som tyckte den (sportsliga målsättningen, reds anm.) är för vek, speciellt det där med att vi skulle tillhöra superettan och vara topp-tre första tre åren. Men de förstår inte vad det handlar om, för man måste ju bygga upp en realistisk långsiktsplan och jag kan säga så att vi fått väldigt bra kritik av Svensk Elitfotboll för den, som sagt att den känns genomtänkt och genomförbar. Och det tycker jag också, sade Hans Selling till Pirkt.se i en intervju gjord inför säsongsstarten.
– Det är klart att man skulle vilja gå upp i allsvenskan år ett, det är ju så mycket mer pengar, men man måste vara realistisk också.
Men om jag får stanna till där, vid just den formuleringen, så är det ju »topp tre i superettan« 2021, 2022, 2023, och allsvenskt spel senast 2024. Så om ni slutar fyra i år… eller femma i år, så skulle man ju tolka det som ett misslyckande utifrån de strategiska målen?
– Ja, det får man ju säga. Absolut.
Då är det ju väldigt offensiva mål ändå? Då är ju målet att Giffarna åtminstone ska nå kval till allsvenskan. Kanske misslyckas i kvalet, men antingen gå upp eller kvala.
– Ja, jag tycker ju att den är offensiv, men vi har fått kritik för att den inte är offensiv, utan att den är för defensiv. Men då förstår de ju inte.
– Men om det är så att vi har lyckats få ihop ett lag som i år, där experterna säger att vi är favorittippade, och det visar sig att det stämmer – ja, men självklart ska vi väl upp. Jättekul. Då kommer vi ju inte säga »nej, vi går inte upp i år«, utan självklart gör vi ju det.
Men om vi ska tala om målet för 2021 så är ju de två alternativen för att det ska vara en lyckad säsong att ni går upp direkt eller att ni vinner kvalspelet eller förlorar kvalspelet. Det är de tre alternativ som finns för den här säsongen, enligt målbilden.
– Ja, vi har ju sagt det, att vi ska tillhöra topp-tre.
Då är det ju inte så mycket långsiktighet, utan ni säger ju att »i år ska vi gå upp, eller förlora kvalet«?
– Eh… ja. Du får tolka det hur du vill, men vi har ju inte sagt att vi ska gå upp i år, utan det vi har sagt är att vi ska tillhöra topp tre under de tre första åren, för att vara uppe i allsvenskan… jag kommer inte ihåg, 2024 tror jag. Men däremot är det ju inte förbjudet att vi gör det så bra så att vi går upp i år.
Nej… precis. Det är det jag tycker, att det vore helt omöjligt att tolka det på det sättet, att det vore »förbjudet att gå upp«: för ska man vara topp-tre i superettan så innebär det att det bara finns en enda chans att lyckas missa allsvenskan, och det är att förlora kvalet. Ni kan sluta etta, det är godkänt, ni kan sluta tvåa, det är godkänt, ni kan sluta trea, och då kan ni antingen vinna eller förlora kvalet. Men om det blir en fjärdeplats i år då: skulle det vara ett misslyckande, från styrelsens sida?
– Det är ett misslyckande.
Okej.
– Då har vi inte nått det långsiktiga… för vår långsiktiga strategi är att vi som sämst ska tillhöra topp-tre i superettan under de här åren.
Men det är det jag har svårt att… Jag menar: det står ju att ni ska spela allsvenskt senast 2024, allt borde ju vara godkänt ifall det blir allsvenskt spel 2024?
– Absolut. Men det är ju godkänt ifall det blir allsvenskt spel redan 2022. Det är också godkänt.
Men om ni kommer fyra 2021, missar uppflyttning, förlorar kvalet 2022, vinner serien 2023 och spelar i allsvenskan 2024: då borde ju allt vara godkänt, eftersom målet är att spela allsvenskt 2024?
– Ja, absolut. Allt är godkänt.
GIF Sundsvall ska satsa långsiktigt och vara i allsvenskan senast 2024, men ändå sluta topp-tre varje år fram till dess. Det var svårt att få ihop innan samtalet med Hans Selling och minst lika svårt att få ihop efter.
När jag inför säsongen frågade Urban Hagblom om den sportsliga målbilden för 2021 så svarade han att Giffarna ska bli »bättre och vara med »och slåss om de allsvenska positionerna«, där Urban hänvisar till samma femårsplan.
– Om vi nu skulle misslyckas så är det ingen katastrof, utan vi fortsätter jobba långsiktigt och metodiskt med den här spelargruppen. Majoriteten av den här spelargruppen sitter ju på avtal även över 2022. Men det är klart att vi ska vara med och slåss om de allsvenska positionerna.
Men i femårsplanen står det ju ganska uttryckligen att ni ska vara topp tre. Då är ju en fjärde- eller femteplats inte godkänt?
– Nu ska det ju sägas att den här strategiska femårsplanen är tagen utav vår styrelse. Sedan har alla kanske inte samma kunskap om den här världen fungerar riktigt, vad gäller hur tydlig eller otydlig man kan vara. Vilket har gjort att… det är ett misslyckande om vi är femma, men lyckat om vi är trea? Det kan vara en poäng som skiljer, eller målskillnad. Men från styrelsen ville man vara tydlig med att vi ska vara med och slåss om allsvenska positionerna. Sedan får man utvärdera varje år, och tycka att det är ett misslyckande eller inte. Man kan ju tycka att även om vi slutar fyra så är det ett lyckat år, om vi spelar med en snittålder på… 15 år, om det skulle vara så.
Alla som sitter i GIF Sundsvalls styrelse har inte en Urban Hagblomsk koll på det sportsliga. Men en som däremot sitter i styrelsen och har mer fotbollserfarenhet än de flesta som någonsin satt en dobbsko i Medelpads landskap är den gamla tränarikonen Anders Grönhagen.
För Pirkt.se försökte han, i en telefonintervju inför säsongsstarten, förklara hur styrelsen tänkt med formulerandet av den sportsliga målsättningen:
– Formuleringen är ju så… att vi har en ambition om att vara ett etablerat allsvenskt lag inom fem år och den kortare visionen är ju att inom tre år vara ett allsvenskt lag. Och du vet ju hur det är: får vi framgångar kan det ju vara ett år, men det kan ta två år eller tre år, sade Grönhagen.
Men går det att prata om långsiktighet och samtidigt hävda att det är ett misslyckande att sluta fyra eller femma?
– Om du hårdrar det så, ja, det har du ju rätt i: om du sätter en målsättning om att vara topp-tre så är du ju inte nöjd om du är fyra.
Nej, för enligt målsättningen ska ju Giffarna gå upp i allsvenskan eller förlora kvalet: det är väl de två möjligheterna jag ser.
– Ja, men vi säger ju att inom tre år ska vi ha ett allsvenskt lag, säger Anders Grönhagen som fortsätter en längre förklaring om att det kan hända att Giffarna tar steget upp redan 2021, om laget får ihop spelet och kan hålla truppen relativt skadefri.
Jag försöker fokusera frågeställningen just på ordet kan, som både Selling och Grönhagen använder sig av när de pratar om Giffarnas uppflyttningschanser under 2021. Det är klart att laget kan gå upp, när de enligt målsättningen ska gå upp – eller förlora kvalet.
– Du ser ju det här på ett annorlunda sätt, sade Anders Grönhagen när jag fortsätter tjata om formuleringarna:
– Vi ser ju det här mer över tid. Vi ska vara ett allsvenskt lag om tre år, och händer det i år så är vi ju bara glada. Händer det nästa år… eller lyckas vi inte vara bland de tre i år, då tar vi nytt sikte på 2022.
GIF Sundsvall har startat säsongen med ett oavgjort resultat mot topptippade Helsingborg, en förlust borta mot Värnamo och senast en förlösande seger mot Norrby: totalt fyra poäng på tre matcher och en niondeplats i den unga tabellen, där tippade toppkonkurrenten Helsingborg exempelvis samlat in en till poäng.
Tränaren Henrik Åhnstrand har inför säsongen varit tydlig med att han är mer bekväm med de höga förväntningarna på laget i år (bland annat i den här Pirkt.se-texten). Men vad gäller de sportsliga resultatmålen i styrelsens femåriga målsättning så verkade han inför säsongen dela Urban Hagbloms skepsis. Åhnstrand verkar, som många andra med GIF-sympatier, ha problem att förstå långsiktigheten i topp-tre-målet. För när han fick höra vad Hans Selling sagt om att en fjärdeplats vore ett misslyckande under 2021 så reagerade Åhnstrand med viss överraskning:
– Han sa så? Okej För mig: om du ska komma topp-tre varje år, men inte gå upp förrän 2024… det betyder att du ska… förlora ett kval i tre-fyra år?
Det är den tolkningen många har gjort, inklusive mig: det är väldigt svårt att… få ihop.
– Ja, det får stå för de som varit inblandade i att ta fram den. Jag har inte varit det. Jag tycker så här: vår målsättning är att vara med och slåss om topplaceringarna hela vägen in, sade Åhnstrand.
Härnäst tar GIF Sundsvall emot Akropolis på bortaplan på lördag, i fortsatt jakt på en långsiktigt hållbar topp-tre-placering.