Igår basunerade Aftonbladet ut en artikel om en ung man som tänkt »vara lite nyttig« och koka sig lite råris – när han fick en klassiskt obehaglig överraskning:
Inget märkligt i själva nyheten, bara en klassisk rårisskandal i en kvällstidning, men som vän av allsvenskan i allmänhet och GIF Sundsvall i synnerhet så hajar man onekligen till.
På grund av bilden.
Är inte den nyttige råriskokaren »Daniel Rojas«…
… oerhört lik en viss Stefan Silva i GIF Sundsvall?
Jo, efter vad som i denna mediala guldålder får kategoriseras som gedigna efterforskningar (en »ÄR INTE HAN VÄLDIGT LIK STEFAN SILVA?«-fråga på twitter) så fick vi svaret. Denne »Daniel Rojas« var inte bara lik GIF-anfallaren – han var Stefan Silva:
här är ursprungsbilden där han sitter med Nabil. Haha pic.twitter.com/9rXKbWo2kM
— Poppe (@mobergsson) September 27, 2016
Vad vi ser ovan är alltså, tack vare Guldspadevinnaren Pontus Mobergs googlekunskaper, den faktiske Stefan Silva på orginalbilden, sittandes intill Tysklands-proffset och vännen Nabil Bahoui.
Imorse vaknade svenska folket alltså upp till ännu en uppdagad Egor Putilov-skandal – och till att Sveriges största mediehus fått dra tillbaka en utbasunerad rårisnyhet.
En sökning på denne mystiske »Daniel Rojas« och hans fejkfamösa råris ger fortfarande en träff:
Men vid klicket tar det numera stopp:
Och Pirkt.se vore (på gott och ont) inte Pirkt.se om vi inte sökt Aftonbladet för en kommentar. Men där satte de publicistiskt ansvariga ner foten och varken fotbolls- eller rårisvärlden kommer således inte få svar på följande frågor, som skickades till tidningen mejlledes:
Men Pirkt.se kan på egen hand presentera följande komprometterande bevis kring den fejkade rårisskandalens uppsåt; bara dagar innan GIF Sundsvalls ödesmatch mot Jönköpings Södra i den allsvenska bottenstriden.
Precis som i måndags natt, efter den första debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump, då hashtaggen #TrumpWon sades ha blivit viral via strategisk propaganda från ryskt håll…
… så ska det här, enligt källor, vara resultatet av en sökning på var hashtaggen #StefanSilvaRårisSkandal hade sitt ursprung under tisdagen:
Fotnot: Pirkt.se borde ha sökt uthängde råriskokaren Stefan Silva, men artikelförfattaren har hemtenta.
Lysande.
Tack! Kul att höra!
Det där om begynnelsen för # trumpwon verkar i te stämma.
https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2016/09/27/that-viral-image-showing-trumpwon-starting-in-russia-is-probably-fake/
Vilket verktyg använde du?
Stefan Silva heter också Rojas i efternamn i tillägg till Silva visar en snabb internetsökning. Jönköpings-trollaren har inte varit särskilt fantasifull.
PS: Mats: Men du litar helt på att den om #StefanSilvaRårisSkandal stämmer?
Har jag sagt det?
Som tillägg. Jag verifierar alltid allting själv så långt det går.
Nej, det slogs väl fast att den på något sätt var manipulerad. Tänkte ändå att man kunde unna sig att göra en skojfrisk poäng med hjälp av den.